Polyester wassen

Leer hoe je polyester stoffen kunt wassen zonder ze te beschadigen. We leggen ook uit waar je op moet letten bij het wassen om water, dieren en planten te beschermen. Polyester is een synthetische vezel die vooral gebruikt wordt om kleding van te maken. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met katoen.

Wat maakt polyester anders?

Polyester werd in de jaren ’40 uitgevonden als een gemakkelijk te onderhouden alternatief voor dure zijde. De dunne vezels van synthetische polymeren zoals PET worden gemaakt in een proces dat bekend staat als smeltspinnen. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, drogen snel en nemen weinig vocht op. Ze isoleren ook uitstekend tegen de kou en zijn ademend. Polyester is daarom ideaal voor wandelingen in het bos bij koel, vochtig herfstweer. De synthetische stof is echter niet helemaal zo ondoordringbaar als je zou denken.

Als je een paar basistips volgt bij het wassen van polyester, kun je je kledingstukken beschermen tegen krimpen en andere beschadigingen en de levensduur ervan verlengen:

  1. Was polyester niet te heet. Volg het best de instructies op het etiket van de fabrikant van je kledingstuk. De vuistregel voor polyester is: nooit op meer dan 60 graden wassen. De ideale temperatuur is meestal 40 graden.
  2. Keer kledingstukken binnenstebuiten voor je ze in de trommel doet. Zo voorkom je dat de opdruk vervaagt.
  3. Gebruik voor het wassen van polyester een wasmiddel zonder agressieve chemicaliën. Deze kunnen de stof beschadigen. Zo kunnen bijvoorbeeld optische witmakers en bleekmiddelen de kleur van je kleren vervagen. Voor polyester wordt meestal een mild wasmiddel aanbevolen, zoals Neutral wasmiddel.
  4. Kies een wasmiddel dat geen stoffen bevat die giftig zijn voor water, planten en dieren. Daartoe behoren fosfaten en microplastics. Je vindt een selectie van milieuvriendelijke wasmiddelen in onze beste lijst.
  5. Hang kleding na het wassen snel te drogen om kreukels en vouwen te voorkomen. Zet het droogrek niet direct in de zon, want dat kan de kleur van de kledingstukken doen verbleken.
  6. Gebruik geen droogtrommel voor polyester na het wassen. Dit is meestal niet aan te bevelen omdat de hete lucht de stof kan beschadigen. Ook hier is het het beste de aanwijzingen op het etiket te volgen. Droogtrommels verbruiken ook elektriciteit – kleren drogen net zo goed in de lucht. Gebruik dus alleen een wasmachine om je was te wassen.

Welk wasmiddel moet ik gebruiken voor polyester?

Kleurwasmiddelen en milde wasmiddelen zonder bleekmiddel zijn de beste keus voor polyester. De kleuren vervagen niet, zelfs niet na vele wasbeurten.

Hoe was je gemengde stoffen?

Gemengde weefsels bestaan uit een synthetische stof en natuurlijke vezels, bijvoorbeeld polyester en katoen. Typische verhoudingen zijn 65 procent katoen en 35 procent polyester of 50/50. Gemengde stoffen kun je het beste wassen op maximaal 40 graden op het zachte programma of op het normale programma met maximaal 1.000 toeren per minuut.

Hoe verwijder je hardnekkige vlekken uit polyester?

Polyester kleding met hardnekkige voedselvlekken, zoals kersen-, tomaten- en wijnvlekken, moet je eerst een nachtje laten weken in een kom gevuld met mineraalwater of melk. Breng voor het wassen van kleding afwasmiddel aan op de aangetaste plek en wrijf het met een oude tandenborstel in de stof. Conventionele vlekkenverwijderaars, ossengalzeep of vlekkenzouten helpen tegen vlekken.

Is polyacryl hetzelfde als polyester?

Net als polyester is polyacryl een synthetisch materiaal op basis van aardolie. Het is ook gemakkelijk te onderhouden, slaat warmte optimaal op en droogt snel. In tegenstelling tot polyester zijn de vezels echter ruw, volumineus en lijken op wolvezels. Daarom wordt polyacryl gebruikt voor het maken van dekens en truien, omdat het, in tegenstelling tot wol, niet vervilt. Net als polyester textiel verdraagt polyacryl textiel geen sterke hitte. Je kunt ze het beste wassen op 40 graden op het zachte programma en ze niet strijken of in de droogtrommel doen.

Welk wasprogramma is het beste voor polyester?

Wil je zacht zijn voor de stof, kies dan een fijnwasprogramma met maximaal 800 toeren voor polyester kledingstukken. Meer is toch niet nodig, want polyester neemt weinig water op. In principe kan polyester textiel ook gesponnen worden met 1.400 of 1.600 omwentelingen per minuut. Maar de mechanische spanning op de vezels is dan erg groot; hemden, broeken en jurken zien er vaak gekreukt uit.

Wat gebeurt er als polyester op 60 graden gewassen wordt?

Polyester textiel is gevoelig voor hitte. Zachte wasprogramma’s op 30 tot maximaal 40 graden zorgen ervoor dat ze lang in goede conditie blijven. Als je om hygiënische redenen op 60 graden wilt wassen ter bescherming van baby’s of bij infecties in het huishouden, kijk dan op de wassymbolen op het etiket of het textiel dit verdraagt. Anders ontsmetten hygiënespoelingen of huismiddeltjes zoals azijn aanvullend.

Polyester wassen: microplastic uit het water houden

Zoals alle synthetische stoffen breken polyestervezels af bij het wassen. Hierdoor komen kleine deeltjes uit de kleding vrij. Deze worden microplastics genoemd. Ze worden door de wasmachine uitgespoeld en kunnen door rioolwaterzuiveringsinstallaties niet volledig uitgefilterd worden.

Zo komen de plastic deeltjes in watermassa’s terecht, waar ze een groot gevaar vormen voor dieren en ecosystemen. Zeedieren en vogels kunnen de giftige plastic deeltjes met hun voedsel binnenkrijgen. Omdat verontreinigende stoffen zich bijzonder sterk op microplastics ophopen, krijgen ze, volgens het Federaal Milieuagentschap, daarbij enorme hoeveelheden giftige stoffen binnen. Bovendien kunnen microplastics het spijsverteringskanaal van kleine wezens verwonden of blokkeren. Omdat de dieren geen voedsel meer kunnen opnemen, kunnen ze verhongeren.

Om te voorkomen dat microplastics uit je wasgoed in het milieu terechtkomen, kun je speciale waszakken gebruiken. Doe voor het wassen je kleding van synthetische stoffen zoals polyester in de zak, sluit hem en doe hem in de wastrommel. Je kleren worden nu normaal gewassen. Tegelijk houdt de zak microplastics vast. Je kunt het na het wassen opvangen en weggooien.

Polyester productie

Polyester is niet alleen problematisch als het om wassen gaat – de productie ervan is ook een groot milieuprobleem. Dit komt omdat polyester gemaakt wordt op basis van ruwe olie. Grote delen van het bos worden vaak gekapt voor de winning ervan, waardoor mensen en dieren uit hun huizen verdreven worden.

Bovendien worden bij de verwerking van de olie giftige stoffen geproduceerd, die in het water terecht kunnen komen en hele ecosystemen kunnen vernietigen. Tenslotte gebeuren er bij het vervoer van olie steeds weer ernstige ongelukken. Grote hoeveelheden olie komen vaak in de oceanen van de wereld terecht, met verwoestende gevolgen: De hoeveelheden olie kunnen dieren en planten vergiftigen. Vooral koraalriffen kunnen van streek raken en blijvend beschadigd worden door de giftige stoffen in de olie.

Polyester wassen met speciale zorg

Behandel je polyester kledingstukken daarom met speciale zorg, zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Om microplastics te vermijden, gebruik je een waszakje bij het wassen van polyester. Als je nieuwe kleren koopt, vermijd dan synthetische vezels en kies in plaats daarvan natuurlijke vezels, zoals wol, biologisch katoen of hennep.

Filter

Enig resultaat

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Vergelijken
- 55%
Robijn Klein & Krachtig Color Vloeibaar Wasmiddel - 2 x 34 wasbeurten - Voordeelverpakking

Robijn Wasmiddel

Beste deal op: bol.com
19.80
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Vergelijken