Babykleding wassen
Met de pasgeboren baby nemen niet alleen de uitdagingen voor het hele gezin toe, maar ook de bergen wasgoed. Maar waar moet je rekening mee houden bij het wassen van babykleertjes? Moeten ze gewassen worden voor ze voor het eerst gedragen worden? Hoort het thuis in de kookwas? En is het goed om wasverzachter te gebruiken? Vooral in deze fase zijn kersverse ouders op zoek naar antwoorden die hen helpen de juiste beslissingen te nemen.
Enig resultaat
Hier op Beste-wasmiddel.nl verzamelen we alle deals, dus voor het reinigen van babykleding en voor wasmiddel aanbiedingen. Bovendien voegen we regelmatig nieuwe aanbiedingen en acties voor je toe. Staat er op dit moment geen aanbieding voor je bij? Probeer het binnenkort nog eens. Dan weet je zeker dat je nooit meer te veel betaalt.
Met de pasgeboren baby nemen niet alleen de uitdagingen voor het hele gezin toe, maar ook de bergen wasgoed. Maar waar moet je rekening mee houden bij het wassen van babykleertjes? Moeten ze gewassen worden voor ze voor het eerst gedragen worden? Hoort het thuis in de kookwas? En is het goed om wasverzachter te gebruiken? Vooral in deze fase zijn kersverse ouders op zoek naar antwoorden die hen helpen de juiste beslissingen te nemen.
Moet je babykleertjes wassen voor je ze voor het eerst draagt?
Bij de eerste outfit van de baby horen ook enkele kledingstukken, zoals inbakerdoekjes, rompertjes, babymaillots of pyjama’s. Al deze textielsoorten raken de gevoelige huid van de baby in meer of mindere mate. Industrieel vervaardigde babykleertjes moeten daarom altijd gewassen worden voor ze voor het eerst gedragen worden. Hiermee verwijder je alle resten, zoals vuil of resten van chemicaliën die voor het impregneren of verven gebruikt zijn. Deze mogen niet in aanraking komen met de tere huid van kinderen, anders is er kans op huidirritatie.
Welke rol speelt de juiste was temperatuur?
Let bij het voorsorteren van je wasgoed altijd op de aanwijzingen van de fabrikant op het was etiket. Deze waarden geven op betrouwbare wijze aan welke maximumtemperatuur voor de betreffende kledingstukken aan te bevelen is. Beddengoed, bijvoorbeeld, moet op minimaal 60 graden gewassen worden om ziektekiemen volledig te verwijderen. En als je een huisstofallergie hebt, is wassen op 95 graden Celsius zelfs aan te bevelen. Dit doodt de huisstofmijten en hun allergie-veroorzakende uitwerpselen volledig.
Je kunt ook de meeste kleren in je huishouden op lagere temperaturen wassen en zo het milieu beschermen. Kies bijvoorbeeld voor normaal vervuild wasgoed slechts 40°C in plaats van 60°C – en je verbruikt maar half zoveel energie. Natuurlijk kun je kleine vlekken altijd met de hand verwijderen.
Moet kinderkleding warm gewassen worden?
De meeste bacteriën zitten op ondergoed en gewassen stoffen luiers, daarom is voor deze babykleertjes het kookwasprogramma op 95°C aan te bevelen. Als je delicaat textiel en natuurlijke materialen wilt wassen, zoals babykleertjes van wol of zijde, kun je de was het beste met de hand doen of het delicate wasprogramma van de machine gebruiken.
Hoe ga ik te werk om vlekken te behandelen?
Vlekken verwijderen is een belangrijk punt bij babykleding: Vaak heeft de baby het pas gewassen rompertje of rompertje nog maar nauwelijks aangetrokken als het al vuil geworden is. De meeste vlekken kunnen in de wasmachine op 60 graden verwijderd worden. Hardnekkige vlekken kunnen meestal verwijderd worden met de hoge temperaturen van een kookwas.
Vlekkenverwijderaars helpen ook als dat nodig is. Wees voorzichtig met het vermijden van chemische producten en gebruik in plaats daarvan natuurlijke galzeep. Wrijf het in de vlek, laat het even inwerken en was dan zoals gewoonlijk. Als je helemaal niet zeker bent, zullen je kinderarts en verloskundige je graag helpen met deze vragen. Vooral bij kinderen met allergieën of neurodermitis is het beslist de moeite waard het aan de dokter te vragen.
Snelle tips voor vlekken:
- Was melkvlekken direct met koud water en voorbehandel ze met een beetje galzeep.
- Behandel grasvlekken met het sap van een citroen vóór het wassen. In plaats van citroen kan ook azijnessence of galzeep gebruikt worden.
- Gemorste spinazie verdwijnt uit textiel als je de vlekken voor het wassen met een aardappelhelft wrijft.
- Wortelvlekken kun je het beste behandelen met babyolie voor het wassen. Direct zonlicht helpt ook om vlekken van wortels te vervagen.
- Voor nog meer vlekverwijderingstips voor baby- en kinderkleding, zie onze lijst met de meest voorkomende kindervlekken.
Wat moet je zoeken in een wasmiddel?
Je kunt zonder aarzelen een mild alles-in-één wasmiddel met de woorden “sensitive” op de verpakking gebruiken om babykleertjes te wassen. Hoewel kinderkleren meestal apart gewassen worden, is een product voor babykleertjes ook geschikt voor je wasgoed. In principe heb je geen hygiënespoeling of ontsmettingsmiddel nodig om de kleren van je kleintjes weer schoon te krijgen.
Volg de aanwijzingen op de verpakking en gebruik wasmiddel en wasverzachter spaarzaam. Er zijn nu veel goede milieuvriendelijke wasmiddelen die het textiel van je kinderen net zo schoon en fris maken als het gewone. Het is ook belangrijk te letten op de hardheid van het water waar je woont en zo nodig anti-kalk tabs te gebruiken. Dit beschermt niet alleen de wasmachine, maar je hebt ook minder wasmiddel nodig, want je hoeft alleen te doseren voor “zacht water”.
Natuurlijk speelt ook een efficiënte wasmachine een grote rol bij al deze maatregelen. A++ en A+++ modellen zijn het milieuvriendelijkst.
Is er een alternatief voor wasverzachter?
Wasverzachters kunnen allergieën veroorzaken of zelfs te triggeren. Als je toch niet zonder wilt, zijn er speciale wasverzachters voor kinderkleding die geen allergene of hypoallergene stoffen bevatten.
Moeten knuffels regelmatig door de wasmachine?
Hetzelfde geldt voor knuffels: wassen voor gebruik en let op het testzegel! Eco-certificaten voorkomen dat je een chemische plaag in huis haalt. Vaak helpt een eenvoudige controle: alle knuffels die sterk naar chemicaliën ruiken moeten op het schap in de winkel gelaten worden. Eenmaal thuis moet de potentiële nieuwe pluchen vriend eerst een bad nemen in warm water met een beetje mild afwasmiddel. Na de wasbeurt kun je de pluchen knuffel weer in vorm trekken en aan de lucht laten drogen.
Als de knuffel van je kind vol vlekken zit, in een plas gevallen is of al een maand of drie in gebruik is, kan het met de hand wassen met mild wasmiddel herhaald worden. Extra tip: Voor niet-wasbare knuffels die voortdurend met je baby in contact komen, is een korte pauze in de diepvries na twee tot drie maanden nuttig. Na ongeveer 48 uur in de vriezer zijn bacteriën en ziektekiemen gedood – alleen vlekken verdwijnen helaas niet met deze methode.
Schone kleren en een schone omgeving
Met een paar eenvoudige trucjes bij het wassen en drogen heb je niet alleen langer plezier van je kindertextiel, maar verminder je ook heel toevallig de milieu-impact.
Sorteer al het textiel in je huishouden op kleur en maximale wastemperatuur tot je genoeg hebt voor één wasbeurt. Je kunt de ideale belasting voor je machine met je hand bepalen. Zit er nog een handbreedte tussen het wasgoed en het trommeldeksel? Perfect.
We wassen onze kleren vaak alleen maar om ze weer fris te laten ruiken – hoewel ze eigenlijk nog schoon zijn. Dan is het voldoende om ze een paar uur in de frisse lucht te hangen. Overigens droogt gewassen kleding hier milieuvriendelijker dan in een droger. Als het daarvoor in de winter te koud is, lucht de wasruimte dan gewoon regelmatig, zodat het vocht geen schimmelvorming veroorzaakt.
Het is het beste om zo weinig mogelijk textiel te strijken. Sokken, ondergoed of panty’s hoeven helemaal niet gestreken te worden, want hoe korter het strijkijzer aanstaat, hoe minder elektriciteit het verbruikt. Bij het strijken is de volgorde waarin de voorwerpen gestreken worden het belangrijkst: Zolang het apparaat opwarmt, kun je textiel strijken dat maar een beetje warmte verdraagt. Ons katoenen kindertextiel is ontworpen voor maximale temperaturen, maar kan ook op een lagere warmte gestreken worden. Zo maak je optimaal gebruik van de tijd en bescherm je tegelijk de kleren.
Is het nodig om de babywas voor het wassen te scheiden van de gezinswas?
Je hoeft de babykleren niet van de rest van de gezinskleren te scheiden als je een wasmiddel gebruikt dat aangepast is aan de behoeften van iedereen, zelfs van de meest gevoelige babyhuid.
Let, zoals altijd, op de sortering van babykleertjes. Scheid het wasgoed naar kleur en temperatuur. Dit geldt vooral voor gloednieuwe babykleertjes. Maar zelfs na een paar wasbeurten is er altijd het risico dat donkere kleding afsmeert op lichte.
Hoe vaak moet ik babykleertjes wassen?
Hoe vaak je babykleertjes moet wassen hangt natuurlijk altijd af van de mate van vervuiling. Pasgeboren baby’s spugen in het begin vaak kleine hoeveelheden melk op. Kleding die vuil is geworden moet dagelijks verschoond of gewassen worden. Anders zou het onaangenaam kunnen ruiken.
Ook rompertjes en pyjama’s die direct op de huid van je baby liggen moeten vaker verschoond worden. Als je baby veel zweet, verschoon deze kleren dan elke dag. Als hij minder zweet, is het voldoende om hem om de twee of drie dagen te verschonen. Je kunt de broeken en truien van je baby ook een tweede of derde keer verschonen als ze niet vuil zijn.
Als je baby al vaker in zijn bedje ligt, moet je ook de lakens en zijn slaapzak na 3-4 dagen verschonen.
Moet je het wasmiddel veranderen als je een baby krijgt?
Ja en nee. Als je al een mild wasmiddel gebruikt, dan hoef je in het begin niet te veranderen. Als je een gevoelige huid hebt en een wasmiddel gevonden hebt dat goed voor je werkt, blijf daar dan voorlopig bij.
Als je geen speciaal wasmiddel gebruikt, dan kun je het beste naar de ingrediënten kijken. Stabilisatoren, palmolie of plantaardige alcohol mogen niet in het wasmiddel zitten. Als dat zo is, schakel dan over op een wasmiddel zonder deze ingrediënten. Het moet ook fosfaatvrij en hypoallergeen zijn.
Moet je wasverzachter gebruiken voor babykleertjes?
Wasverzachters zijn niet alleen slecht voor het milieu, ze zijn ook niet goed voor de gevoelige huid van je baby. Ze zijn vaak rijk aan allergenen en veel te agressief.
Als je water erg hard is en je kleren na het wassen ook, kun je proberen de wasverzachter te vervangen door witte azijn: Giet tijdens de laatste spoelcyclus een kopje gedestilleerde witte azijn in het wasverzachtervak van de wasmachine. Het resultaat zal je verbazen en maak je geen zorgen, je was zal niet naar azijn ruiken!
Op welke temperatuur moet babywas gewassen worden?
Er staat tegenwoordig een wasadvies op het meeste textiel. In het algemeen gelden de volgende temperaturen om kleding goed schoon te krijgen:
- 90 graden: handdoeken, beddengoed en slabben moeten gewassen worden bij 90 graden Celsius en bij voorkeur niet kouder dan 60 graden Celsius.
- 60 graden: Alles wat direct op de huid van de baby ligt (b.v. rompertjes of sokjes) moet op 60 graden gewassen worden en van katoen gemaakt zijn.
- 30 graden: Babykleertjes zoals pyjama’s, broeken, jurken en T-shirts kunnen op 30 graden gewassen worden.
- Koud: Was alles van wol op de koude was of met de hand.
Als je ooit het zachte speelgoed van je kinderen wilt schoonmaken en je kunt het niet in de wasmachine doen, doe het dan in een plastic zak en dan een paar uur in de vriezer.
Moet ik nieuwe babykleertjes altijd eerst wassen?
Ja! Deze stap moet automatisch gebeuren voor babykleertjes, maar ook voor andere nieuwe kleren. De kleren zijn door veel mensen aangeraakt voor ze in je handen komen, ze zijn tijdens hun productie ook met veel irriterende en giftige stoffen geïmpregneerd. Nieuwe kleren moeten altijd gewassen worden voor ze voor het eerst gedragen worden.
Kan ik babykleertjes behandelen met bleekmiddel?
Zelfs als de kleertjes erg vuil zijn, mag je nooit bleekmiddel gebruiken om babykleertjes te wassen, want dat zou de gevoelige huid van de baby veel te veel irriteren. Er zijn ook andere oplossingen om vlekken uit babykleertjes te verwijderen.
Kan ik babykleertjes opbergen als ze nog een beetje vochtig zijn?
Zolang het nog vochtig is, mag wasgoed, voor baby’s of andere gezinsleden, nooit in de kast opgeborgen worden. Dit veroorzaakt onaangename geuren. Het achtergebleven vocht werkt ook schimmel en meeldauw in de hand. Als de was snel gedaan moet worden, kan een beetje strijken helpen om een nog vochtig kledingstuk te drogen voor het in de ladekast gelegd wordt.
Wat is er nog meer om rekening mee te houden bij babywasgoed?
- Gebruik maar één product (een mild, hypoallergeen wasmiddel)
- Gebruik niet te veel wasmiddel. Meer wasmiddel wast niet beter, maar kan kleding en huid beschadigen.
- Doe niet te veel wasgoed in de wasmachine
- Het spoelen van de was na het wasprogramma is belangrijk. Het is dus beter geen korte wasprogramma’s te gebruiken voor babykleertjes.